Luotot vs Lainat

Kannattaako sinun sitten ottaa lainaa vai luottoa? Se on sellainen kysymys, johon kannattaa pohtia vastaus ennen kuin laittaa hakemusta menemään. Niillä on nimittäin eräs merkittävä ero, ja jos valitset sen sinun käyttöösi paremman vaihtoehdon, voit säästää huomattavasti rahaa, varsinkin jos lainasumma on hieman suurempi, tai maksuaika on pidempi.

Mitä ovat lainat?

Lainat voi helposti ymmärtää ajattelemalla vaikka asuntolainaa. Siinä haetaan lainaa joku tietty summa, joka sitten maksetaan kerralla asiakkaan käyttöön jos lainahakemus hyväksytään. Lainattu summa tulee siis automaattisesti omaan käyttöön, ja sitä ei enään erikseen tarvitse nostaa.

Mitä sitten ovat luotot?

luotto

Luotoissa taas voi auttaa kun pohtii asiaa luottokorttien kautta. Luottokorteilla sinulle on myönnetty joku tietty määrä luottoa. Jos luottoraja kortilla on vaikkapa 1000 euroa, voit nostaa ja käyttää korttia vapaasti aina tuohon 1000 euroon asti. Voit siis vapaasti käyttää luottoa niin paljon kuin haluat tiettyyn rajaan saakka. Tai sitten vaikka niin vähän kuin haluat!

Luotto on siis tavallaan lainaa, jota saa nostaa monessa erässä, ja vain sen mukaan paljonko sitä oikeasti tarvii. Luotto onkin huomattavasti joustavampia ja monesti miellyttävämpiä vaihtoehto rahan lainaamisella, mutta päätös niiden väliltä kannattaa tehdä käyttäen mm. seuraavaa kysymystä.

Mistä tietää kannattaako ottaa lainaa vai luottoa?

Vippiä, lainaa vai luottoa? Kas siinä vasta kysymys. Mistä sitten tietää, kannattaako sitä ottaa millaista lainaa tai luottoa itselleen?

No helpoiten tätä voi ajatella siten, että yleensä jos tiedät tarkalleen, paljonko rahaa tarvitset, on laina hyvä vaihtoehto. Tämä pätee niin uuden kodinkoneen ostosssa, asunnon hankinnassa kuin uuden auton ostossa.

Jos taas tarvittu rahamäärä on epäselvä, tai sitä tarvittaisiin pikkuhiljaa esimerkiksi viikon kahden ajalle, voivat luotot olla parempi ja edullisempi vaihtoehto. Luottojen avulla saat pidettyä lainan kustannuksia halvempana, jonka ansiosta voit melko vähällä vaivalla säästää selvää rahaa. Luotot ovat siis yleensä parempia, jos rahat tulevat kulutukseen kuten matkalle tai seuraavaan palkkapäivään selviämiseen. Kun et tiedä tarkalleen paljonko rahaa tarvitset, voit hakea hieman isompaa luottoa, ja käyttää sitä rahaa sitten kuitenkin vain sen verran kuin tarvitset.

Kuluja maksat kuitenkin luotoissa aina vain siitä osasta, jonka nostat omaan käyttöösi. Aivan kuten luottokorteissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *